Mijn pad naar yoga en hoe ik bij het volgen van yoga docenten opleiding ben gekomen

In November 2013 ging ik naar Ubud, Bali om daar mijn allereerste yoga les te volgen. Ubud is dé plek voor yoga en vega(n) & raw food.

Als ik mij goed kan herinneren was het een vinyasa flow les. Alhoewel sommigen dingen nog niet gingen zoals ik zou willen voelde ik mij na afloop geweldig. Het was niet alleen een killer workout, maar merkte ook de positieve effecten op mijn geest. Ik voelde een grote ontspannenheid, helderheid van geest en kreeg nieuwe inzichten over dingen uit het dagelijkse leven.

De periode erna heb ik soms wat meer, soms wat minder aan yoga gedaan. In de tussentijd bleef het bij mij borrelen om meer te gaan doen met yoga, maar was er klaarblijkelijk nog niet klaar voor….tot dit jaar dan! Ik merkte steeds meer dat ik anderen ook wilde laten voelen wat ik door het beoefenen van yoga zelf ervaar. De enige manier is om zelf yogadocent te worden. Daarom ging ik op zoek naar een geschikte yoga opleiding. Eerst dacht ik dat een ‘spoedcursus’ van 1 maand op Bali, in Thailand of India geschikt zou zijn voor mij. Terwijl ik daar over nadacht realiseerde ik me dat ik met kleinere stapjes een kwalitatieve betere ondergrond zou hebben. In Rotterdam vond ik een yoga school met het internationaal erkende Yoga Alliance (RYT 200) certificaat: Ashtanga Academy. Een aantal maanden geleden heb ik mij hier aangemeld en op 18 September was het dan zover…Mijn eerste dag op de academy! Het was een dag waar ik lang naar had uitgekeken. Bij binnenkomst voel ik direct dat ik op het juiste moment op de juiste plaats ben terechtgekomen. Ik kwam een quote tegen die hier perfect op aansluit: “body is the bow, asana is the arrow, and soul is the target” (B.K.S. Iyengar). Nadat iedere cursist zich had voorgesteld gingen we direct van start met een Ashtanga primary sequence van 90 minuten en dan ook nog in hoog tempo…dat was intensief! Nadat we bijgekomen waren volgde de theorie over geschiedenis van Ashtanga Yoga. Deze gaat maar liefst 5000 jaar helemaal terug naar Mysore, India en de grote guru Pattabhi Jois. Ashtanga Yoga bewandelt een achtvoudig pad welke bestaat uit de volgende opeenvolgende stappen: Yama (Discipline), Niyama (Gebod), Asana (Houding), Pranayama (Ademhaling), Pratayahara (Terugtrekking van de zintuigen), Dharana (Concentratie), Dhyana (Meditatie) en Samadhi (Bovennatuurlijk bewustzijn). Toch bestaat Ashtanga Yoga uit maar liefst 99% praktijk en maar 1% theorie. Daarnaast is kennis van anatomie en de bijbehorende blessures een belangrijk onderdeel van het docent zijn, dus dit onderdeel komt ruimschoots aan de orde.

 

Voor aanvang van mijn docentenopleiding heb ik het boek “Light on Life”  van Iyngar gelezen. Dat was op heel veel punten een feest van herkenning, en ook een aantal eye-openers. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik mij bij bepaalde houdingen (asana’s) te hard had gepusht om perfectie te bereiken. Wat ik eigenlijk had moeten doen is luisteren naar mijn lichaam, de stekende pijn ontwijken en op zoek gaan naar een comfortabel gevoel tijdens een gespannen asana. Het streven is niet een perfecte asana, maar het beoefenen van de yoga zelf.images

 

Een reactie op “Mijn pad naar yoga en hoe ik bij het volgen van yoga docenten opleiding ben gekomen

  1. Avery James zegt:

    This was such a wonderful story. Mine is quite different, but your journey was transformative, and it allowed you to continue on your path to becoming the instructor that you are and continue to be. It took me several years (after an accident where I needed to learn to walk again) to bring me back to a daily yoga practice in order to know what my path is, which is yoga, and exactly what I need to do to stay on my own journey and evolve as you have. I already have my 200-hour certificate, but I want and need to continue on this path.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.