Voordelen van Yoga

Yoga is geschikt voor iedereen. Oud, jong, lenig, stijf, fit, of juist niet zo energiek. Iedereen kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of één maal per week, Yoga verrijkt je leven! Je zal snel de positieve invloed op je lichaam & geest ontdekken. Hieronder vind je enkele voordelen van yoga.

1. YOGA MAAKT JE LENIG EN STERK
Yoga is een krachtige methode die je lichaam helpt te stretchen, draaien, balanceren en aan te passen tot de normale gezonde staat en houding.
Door de systematische benadering van Ashtanga Yoga stretch je de spieren die neigen te verkorten en versterken de spieren die neigen te verslappen. Yoga brengt je hele lichaam in balans.

2. VERBETERT JE FOCUS EN VERMINDERT STRESS
Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er zich een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

3. VERBETERDE ADEMHALING
Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.

4. GEWICHTSVERLIES
Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

5. PIJNVERLICHTING
Nog een voordeel van het beoefenen van yoga is dat het pijn kan verzachten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Volgens sommige yogi helpt yoga zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.

6. MEER ENERGIE
Mensen die regelmatig een yogales volgen geven vaak aan veel meer energie te hebben. Yoga in combinatie met gezonde voedsel zorgt voor een complete detox. Tijdens de yogales worden verschillende organen gestimuleerd, dit zorgt voor een optimale bloedtoevoer. Je lichaam kan daardoor snel en effectief afvalstoffen afvoeren. Dit vertraagt het verouderingsproces en geeft meer energie.

7. MINDFULLNESS
Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

8. YOGA VERBETERT JE RELATIES
Door yoga regelmatig te beoefenen, creëer je een tevreden, ontspannen en open mind. Op een dusdanige manier dat je persoonlijke groei ook leid tot een beter begrip voor de mensen om je heen. De relaties met degenen die je lief hebt verbetert.

9. YOGA BALANCEERT JE HORMONEN
Hormonen dirigeren je emoties en zijn verantwoordelijk voor onder meer hoe je eruit ziet, slaapt en voelt. Hormonen zijn kwetsbaar, stressgevoelig en reageren op onze gedachten. Yoga kan veranderingen in de hormoonspiegel op een positieve manier bijsturen. Doordat je met yoga je lichaam van binnenuit masseert, stimuleer je het endocriene systeem, het functioneren van de organen, die in samenspel met je hersenen de hormoonhuishouding bepalen. Slaap beter, verbeter je humeur, boost je libido, stop stemmingswisselingen. Met yoga houd je hormonen in balans.

10. YOGA IS HET DOEL
De fysieke ‘voordelen’, zoals gewichtsverlies, flexibiliteit, kracht, gezonde huid, genezen blessures zijn allen gunstige bijprodukten die op natuurlijke wijze ontstaan door het consistent beoefenen van yoga. Deze mogen je motiveren, maar weet dat het beoefenen van yoga zelf het doel is. Practice is the goal! Alleen dan proef je de ware vruchten van yoga.